Eu acum vorbesc din punctul de vedere al unui elev la Scoala Postliceala Sanitara de la Bistrita, Grup Scolar Sanitar. E ok in principiu ca eu, la specializarea asistent medical generalist, am prins un loc bugetat bazat pe un examen de admitere si nu pe pile (cel putin asta tind sa cred). Anul 1 a fost cum a fost in sensul ca am avut 18 materii care ori erau predate aiurea (gen anatomie), ori erau materii de umplutura (gen mediu si sanatate). Cat despre colectiv, ne-am adaptat care cum am putut unii cu altii si treaba a mers.
Acum e anul 2, anul de foc sau anul in care ori ne stricam de cap, ori renuntam cu totii la scoala, ori se schimba ceva. De ce? Anul 2 are 21 de materii din care cele mai "importante" sunt: principii de baza in cercetare si management carora le-a fost alocat 2,5 ore fiecare pe saptamana. Motivul? Nu stiu. Oricum, materia de management nu ne este asa utila numai daca chiar vrem sa dam examen pentru un post de conducere, ori ca sa ajungi acolo nu iti trebuie doar sa ai materia asta parcursa si tocita pentru ca in final sa fi un manager prost. Putea sa fie introdusa ca o materie optionala. Materia cea mai inutila e principii de baza in cercetare. De unde pana unde scrie ca un asistent medical trebuie sa stie de societatea cunoasterii, de observatie, de experiment de cunoasterea stiintifica si cea empirica, precum si filozofia celor descrise anterior? In momentul in care pacientul face STOP CARDIAC nu o sa incepi sa ii povestesti despre cunoasterea empirica, nu o sa ii povestesti filozofia eticii experimentelor pe subiecti umani si in niciun caz nu o sa ii faci paralela intre cunostinta empirica si cea stiintifica. In mod normal trebuie sa il reanimezi si asta intr-un timp cat se poate de scurt!
Materii de specialitate ca de exemplu reumatologie, ORL, oftalmologie etc au durate de timp destul de scurt si ca sa nu mai povestesc de faptul ca un curs la una din materiile specificate se tin O DATA LA 2 (DOUA) SAPTAMANI!
Limbi straine nu zic ca nu trebuie sa stim. Sa se aloce timp mai mult materiilor de limbi straine fiindca noua daca ne sunt recunoscute studiile in afara, va trebui sa stapanim o limba de circulatie internationala! Daca vreti sa reprezentam Romania peste hotare, va rugam frumos sa nu ne faceti sa ne murdarim la gura de engleza asa cum fac cei care "stiu" ce e mai bine pentru noi!
Numai bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu