Deja cred că fac alergie numai când aud denumirea sau prima secundă din reclamă. Simt ușor-ușor că mi-e spălat creierul și mi se induce nevoia de a folosi acel medicament cu toate că, de multe ori, nu am nevoie de el și pot să îmi rezolv problema cu ce am prin casă fără să îi dau banii mei unui patron care-și freacă mâinile cu nemărginită lăcomie.
Ăștia fac reclame doar la nume, pentru că substanța activă e deja demult cunoscută, unii medici nu o mai recomandă și, drept urmare, pacienții nu o mai folosesc pentru că formula e veche. Un exemplu, e acel Diclac gel, care practic, e banalul diclofenac. Diclofenacul care era la modă cândva, e azi crema cu „o substanță activă foarte puternică care combate rapid durerea”! E un rahat care deja începe să devină expirat. Deja există oameni care au alergie la așa ceva, există oameni care au de suferit de pe urma administrării prelungite și sistematice a medicamentelor din clasa AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), din care face parte diclofenacul, aspirina, movalis etc. Vrei să știi urmările? Ok. Urmările sunt: ulcer gastroduodenal, alergii, crește tensiunea arterială (deci mare grijă celor hipertensivi!). Astea sunt cele mai importante, restul sunt menționate în prospect.
Un alt medicament este acel ACC și ACC junior. Mă voi lua de acel ACC junior pentru că m-am convins cu ACC-ul pentru adulți. E treaba lor ce medicamente își administrează singuri sau, în cel mai fericit caz, li se prescrie în baza unei rețete. Mă leg de ACC junior pentru că nu mi se pare normal să îl înfund pe sărmanul copil cu medicamente care nu se eliberează fără prescripție medicală la prima tuse. Mi se pare normal să apelez la leacurile băbești. Mi se pare normal să caut prin cărți metode naturale și naturiste să tratez o boală și să umblu de nebun pe câmp (să mă uit după vulturi cu beculețe care întorc cu frâna de mână) și să adun ierburi medicinale. Asta ar fi normal, dar părinții din ziua de azi sunt prea comozi și prea băgați în afaceri ca să acorde un pic de atenție propriului copil.
Unii au reclame care dau remedii împotriva constipației. La cât de ușor omul face o diaree din cauza unei greșeli alimentare, puteau face reclamă la: mâncați înghețată cu castraveți murați, mâncați un iaurt și apoi beți niște bere, mâncați niște roșii și apoi beți niște lapte și exemplele de greșeli alimentare cauzatoare de diaree pot continua cu cele mai bizare combinații. Patronul e patron și dacă vrea ca niște ratați să se strâmbe în fața camerei că cică ar fi constipați, n-are decât, dar asta e un îndemn la automedicație care, de multe ori poate fi FATALĂ! Pot rămâne cu exact aceeași față și când sunt între 4 scânduri la 2 metri sub pământ, ceea ce n-ar fi de dorit!
După umila mea părere, dacă tot se face reclamă la medicamente, ar fi bine să se facă reclamă și la Interferon, la insulină, la morfină, la adrenalină și alte medicamente care sunt date în regim de spital. Și alea se cumpără, deci și în cazul respectiv un patron își freacă mâinile cu lăcomie.
Nu voi reuși să opresc eu singur fenomenul automedicației, dar sper din tot sufletul că acest articol va fi un semnal de alarmă către instituțiile abilitate. Ce vreau să transmit?
- Medicamentele nu sunt doar niște produse la care se poate face reclamă cum se face reclamă la un detergent;
- Medicamentele ar trebui eliberate sau nu DOAR în urma unui consult medical care cere o expertiză destul de amănunțită;
- Populația încă nu realizează suficient de bine faptul că până și BANALUL algocalmin poate ucide în doi timpi și trei mișcări, dacă persoana căreia i se administrează este alergică și intră în șoc. Am dat ca exemplu banalul algocalmin, dar poate fi orice medicament de producție indigenă sau de import.
Deci, am putea milita împotriva afișării pe micul ecran a unor reclame la medicamente care, practic nu au nimic special, nu au substanțe miraculoase și, deci, nu pot fi în esență elixirul vieții.
Închei prin a spune că ieri am fost un român ca mulți alții care ies în stradă de 12 zile, dar azi am simțit că e ceva mai mult de atât. Poate că e din prisma zilei care a fost și anume 24 ianuarie 2012, și anume, 153 de ani de la Unirea Principatelor Române sub un singur domn și recunoașterea noului stat format sub numele de ROMÂNIA!
Ai de spus ceva în viață?
SPUNE, CU CURAJ, PE FAȚĂ!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu