Oricine ar citi acest titlu ar râde și cu posteriorul de mine crezând că de la atâta contemplat, cântărit și criticat (în sensul bun sau rău) m-am scrântit și o dau în Lambada.
Ce e drept, în acest articol voi vorbi despre 3 idei ce guvernează o lume văzută prin ochii unui funcționar care e cetățeanul unui stat totalitar în care până și cenzura gândirii era pusă în aplicare, idei care încep să ne guverneze viața noastră de zi cu zi, fără să ne dăm seama deoarece poartă altă mască iar noi am uitat să mai citim printre rânduri. Aceste trei idei sunt:
„WAR IS PEACE” = „Războiul e pace”
„FREEDOM IS SLAVERY” = „Libertatea este sclavie”
„IGNORANCE IS STRENGTH” = „Ignoranța e putere”
Majoritatea care citesc aceste trei idei o să râdă și mai cu poftă din simplul motiv că termenii nu au nimic în comun în afară de faptul că aparțin aceleiași sfere semantice, ba mai mult, aceste concepte sunt chiar antonime.
Hai să te ajut un pic să înțelegi sensul acestui aparent non-sens. Ce zici?
Voi începe cu ideea în care este enunțat faptul că „războiul e pace” și voi continua prin a spune „doar pentru cel ce câștigă, pentru cel ce neagă și pentru cel ce e neutru”. În mintea ta s-a aprins luminița? Dacă nu, hai să îți dau un exemplu: e alianța asta numită NATO, care are la bază un concept care spune așa: „Orice stat membru NATO dacă este atacat, se va considera că și celelalte state sunt atacate”; cu alte cuvinte aici merge ca o mănușă principiul „Toți pentru unul”, iar de reciprocă nu sunt chiar așa de sigur. Ca să fiu un pic mai explicit, după 9 septembrie, toate țările care sunt membre NATO s-au alăturat SUA și au început să lupte un război împotriva terorismului care nu are niciun sens. S-au dus în Afganistan după Osama bin Laden și într-un final l-au găsit și l-au trimis la Allah. Practic, misiunea era încheiată. În timp ce erau prin Afganistan, s-au gândit să mai arunce un ochi și prin Irak, din cauza faptului că s-ar fi gândit că ar avea niște arme de distrugere în masă. L-au omorât și pe Saddam Husein. Și rolul celorlalte țări care au participat și și-au sacrificat (alt cuvânt mai potrivit nu am găsit) bunătate de soldați care a fost? Să facă treburile pe care SUA nu vroia să le facă în timp ce SUA cam ia țiței la preț de nimic și îl vinde cu niște prețuri de te doare mintea.
A doua idee pe care o să o dezbat succint este aceea în care „libertatea e sclavie”. Bătrâne Orwell, câtă dreptate ai avut când ai așternut aceste cuvinte pe hârtie... În ziua de azi, nimic nu e liber cu adevărat. Metodele de comunicare devin din ce în ce mai nesigure, datele noastre de identificare pot ajunge pe mâna oricui care poate să ne reducă la tăcere. Diferența dintre carte/ecranizare și viața reală e că aceste mijloace de comunicare au pătruns în viața noastră ca un rău necesar. Facebook-ul e mai mare decât Fratele cel mare (Big Brother) - cei care știu doar de emisiunea aia care a fost la noi în țară pe prima TV ar face bine să caute să citească și să se documenteze un pic. Facebook-ul „știe” pe toată lumea, „știe” ce face fiecare, „știe” tot despre noi, chiar și ceea ce gândim (e întrebarea aia idioată: „La ce te gândești?” la care aproape toți răspund). Deci suntem sclavii facebook-ului. TV-ul i-a înrobit pe mulți dintre noi și le-a spălat creierele cum nu se poate mai frumos. Suntem liberi să alegem operatorul de cablu, suntem liberi să alegem postul favorit de televiziune, suntem liberi să alegem emisiunea la care să vrem să privim, dar în marea majoritate din cazuri, nu putem să ne imaginăm viața fără acest dispozitiv care ne-a îndobitocit, deci, suntem sclavii TV-ului.
A treia idee este ideea colosală care a pus capac civilizației noastre: „ignoranța e putere”. Da, ignoranța este o putere foarte mare și, la fel de distrugătoare pe cât de mare este. Această putere poate fi egalată cu cea a globalizării care are ca scop distrugerea conștiinței naționale (a fiecărei țări în parte), „distrugerea matricii sufletești” (așa cum spunea maestrul Dan Puric) și instaurarea „unei noi ordini mondiale” (Biblia). Cum funcționează? Cei tineri sunt foarte ușor de manipulat acceptând și acomodându-se cu schimbările unor noi vremuri mai repede decât cei de dinaintea lor care rămân totuși precauți. Cei tineri acceptă ideea că ce e acasă nu e bun (sărbători, obiceiuri, datini etc.) și importă de la străini cum importăm noi jucării și produse chinezești. Mintea lor e așa de plină de noua modă încât ignoră ceea ce urlă conștiința în ei, ba mai mult, fac treaba diavolului până la capăt prin înființarea unor noi modele pe baza celor importate (practic, ambalaj fără vreun gram de conținut). Și atunci vine întrebarea mea: martirii pentru ce au murit? Unii nici nu știu că s-a murit și s-a plătit cu sânge mult și scump ca noi să ajungem unde suntem azi, dar nici nu prezintă vreun interes pentru ei. Asta numesc eu ignoranță!
În mintea ta, probabil, a rămas încă o întrebare: cum adică 1984 în secolul 21? 1984 aparține cu certitudine secolului 20, dar realitățile cărții numită „1984” a lui George Orwell își fac simțită prezența pe zi ce trece din ce în ce mai mult și asta mă îngrijorează.
Mi-e frică de viitorul sumbru ce ne așteaptă!
„Ai de spus ceva în viață?
SPUNE, CU CURAJ, PE FAȚĂ!”
- Toma Caragiu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu