marți, 26 iulie 2011

Rețelele de socializare și curentul antisocial

   Dacă ar fi să te întreb de ce au fost create aceste așa-zise rețele de socializare mi-ai spune: „Dăăăă, ghici? Pentru socializareeeee. Loser-e!” Ăsta e și răspunsul pe care mi-l dau și eu mie acestei întrebări... retorice.
   Din punctul meu de vedere, aceste rețele de socializare nu sunt altceva decât un mod de a te face vulnerabil în fața celor de care te ferești, ascunzi etc. Din moment ce vrei să te ascunzi de cineva se cheamă că începi să ai un comportament antisocial care cine știe unde va duce.
   Fenomenul antisocial a început - din punctul meu de vedere - odată cu înființarea hi5-ului, myspace-ului și, de ce nu, a colosului facebook fără de care 90% din tinerii care au un cont acolo și îl accesează de mai multe ori pe zi ar declara că probabil s-ar fi sinucis. Și de ce spun că fenomenul antisocial a început odată cu fondarea acestor rețele de socializare?


  1. Odată ce 70% din timpul pe care ți-l acorzi ție și numai ție se duce pe facebook, de aici rezultă că lipsește contactul interuman nemijlocit de tehnologie.
  2. Din moment ce acel contact lipsește, omul devine un animal, apoi mașină și în cele din urmă dă ortu' popii pentru că devine emo și își taie venele pe lung ca nu cumva să mai poată fi cusut.
  3. În cadrul acestor rețele de socializare, apar și fenomene antisociale gen cocapințipocismul, curentul emo, metode de a „sparge” anumite conturi pentru a obține informații despre persoana care și-a făcut privat contul tocmai pentru a evita orice neplăcere, comportamente antisociale necenzurate. 
   Cred că aceste 3 motive sunt destul de bine întemeiate pentru a crede că rețelele de socializare ne-au făcut niște ființe antisociale.
   Un alt aspect este acela că multă lume își face poze doar pentru a avea ce pune pe facebook. Mi se pare o porcărie pentru că nu va pune respectiva persoană anumite poze ce nu trebuie văzute, ci va pune altcineva și va ieși la iveală că fata lu' tata trage etnobotanice de-i sar capacele.
   Ceea ce face facebook-ul cât-de-cât util e faptul că aduce aminte tinerilor că pământul trebuie lucrat și etapele unei recolte bune. Ceea ce nu face aplicația respectivă e faptul că nu transpune în viața reală ce se întâmplă acolo. Uite cum rămânem cu buza umflată și ne mirăm că economia nu merge. Da' nu ne-ntere de economie atât timp cât mami și tati plătesc curentul și netul să putem intra pe fuțbuc să ne jucăm de-a fermierii. Când astea 2 servicii vor fi sistate, atunci ne vom da seama că trebuie să facem rost de bani pentru a plăti acest deliciu. Lucrând, realizezi că îți e mai bine fără facebook și că instant ca nessu' vrei cu totul altceva de la viață.
   Ceea ce mă distrează și mă enervează în același timp, e bârfa care se naște și începe cu întrebarea: „Ai văzut ce poze și-a pus X pe facebook?” Eu prefer să nu știu și când sunt provocat la discuții de genul ăsta spun clar că pe mine nu mă încălzește cu nimic nici dacă și-ar pune poze așa cum l-a făcut/a făcut-o mămica lui/ei. Și mai apoi nimeni nu are poză mai tare ca a mea, și anume, propria-mi umbră. Mă caracterizează întru totul fiindcă sunt asemeni unei umbre atât ca ființă, cât și ca prezență.
   Concluzionez prin a spune că e mai bine să ieșim din case și să ne întâlnim pe afară decât să rămânem niște oameni cu degete subțiri fără pic de vlagă. Și mi-e dor de contactul interuman.
   Tu ce zici?

   Numai bine!

Un comentariu:

sinucigassa spunea...

All I can say: sad but true :P