miercuri, 2 martie 2011

Spaga

      Spaga, mita etc., etc, este cel mai josnic si ilicit mod de a castiga o suma de bani.
      Avantaje ar fi de ambele parti: cel care ofera are garantia ca a dat un ban, da' sta in fata, pe cand cel care primeste are satisfactia ca primeste un ban in plus fara sa fie intrebat de cineva sau impozitat de catre statul roman.
      Partea proasta e ca la noi (e ca la nimeni) s-a impamantenit acest obicei barbar de balcanic. Acest obicei bolnav ma dezgusta pana in maduva oaselor si sunt gata sa condamn pe oricine impinge pliculetul cu bani pentru a avea un avantaj, a obtine un favor, a avea acces la ceea ce nu e voie si pentru a plati in plus pe cineva pentru un serviciu pentru care e deja platit.
      Problema se pune ca noi nu mai vrem coruptie in tara, ii vrem morti pe cei care cu nonsalanta ne sug banii din buzunare precum tantarii sangele din vasele sangvine. De aici se observa si setea noastra de sange si de circ (suntem urmasii romanilor, dar facem totul intr-un mod grotesc precum balcanicii). Sa nu uitam cine anume i-a invatat pe cei care au fost candva oameni cinstiti sa devina necinstiti.
      Primii la mana sunt medicii care au fost rasfatati de oamenii necajiti cu bani si alte stimulente pentru ca pacientii lor sa se vindece sau sa li se amelioreze starea. Bineinteles, s-a refuzat o data, s-a refuzat a doua oara, dar totusi s-au luat banii si a treia oara nu se face nimic pana ce in buzunarul medicului nu ajunge pliculetul ingrasat precum un porc tocmai in buzunarul medicului care, vazand argintii cum stralucesc in intunericul prostiei, lipsei de umanitate si de scrupule incepe a-si schimba comportamentul cu 180 de grade.
       Un alt sector in care luarea de mita e un al doilea venit, e birocratia. Acolo e dezastru. Nu ai banul? Esti praf sau nu rezolvi nimic si pe deasupra iti mai si creezi probleme.
      Singura rezolvare pe care o intrevad e fie saracia completa a celor ce dau si primesc sau executia celor mai devreme.
      Viitorul "suna bine" pentru spagarii de-o parte si de alta a baricadei.

     Eu ma pun sa dormn ca maine totusi e o zi plina,

      Numai bine!

Niciun comentariu: